Dieng, het verblijf van de goden

Zoek je eeuwenoude tempels, zwavelmeren en groene natuur? Bezoek dan het Dieng Plateau in Wonosobo, Midden-Java. Dieng, wat ‘Verblijf van de Goden’ betekent, ligt op een plateau binnen een caldera van het Dieng vulkaancomp

Dieng ligt meer dan 2000 meter boven de zeespiegel net boven de stad Wonosobo. Het gebied kenmerkt zich door het koele klimaat. De temperatuur ligt hier overdag tussen 12 – 20 °C. ’s Nachts is het er fris met temperaturen tussen 0 – 10 °C. lex. De rit er naar toe is een hele ervaring op zich.

1

 

 

De weg van Wonosobo naar Dieng is kronkelig en op sommige plekken redelijk steil. Het uitzicht is sprookjesachtig. Rechts van ons een beeldschoon uitzicht over lager gelegen dorpjes en links de lokale bewoners die bezig zijn met het telen van aardappelen en andere gewassen.

In het gebied bevinden zich enkele actieve kraters die voortdurend in de gaten worden gehouden door het Centrum voor Vulkanologie van Indonesië. Een van die actieve kraters is Kawah Sikidang, die ook toegankelijk is voor publiek.

 

2

Een stenen pad leidt ons door het ‘maanlandschap’ naar de krater. Hoe dichter we de zwavelbron naderen, hoe warmer het wordt en hoe sterker de geur van zwavel. Dikke warme stoom belemmert het zicht. Bij de ingang tot het complex kun je eventueel een mondkapje kopen tegen de sterke zwavelgeur.

Jaarlijks bezoeken groepen Balinezen krater Sikidang om er offers te brengen. De offers – die in de krater worden geworpen – bestaan uit eenden, kippen, en ganzen. Deze traditie vormt een eerbetuiging aan de voorouders. Balinezen geloven dat hun voorouders oorspronkelijk uit Dieng komen.

3 (2)

Een andere populaire attractie in Dieng is de tempel van Arjuna, vermoedelijk gebouwd in de zevende of achtste eeuw. Wetenschappers zeggen dat dit de oudste tempel is op Java.

Op hetzelfde complex liggen ook vele andere kleine hindoeïstische tempels genoemd naar belangrijke figuren uit het Mahabharata-epos, zoals Semar en Srikandi.

4 (2)

 

Na eeuwenlang in vergetelheid te zijn geraakt, is het tempelcomplex in 1814 herontdekt door een Engelse soldaat die daar een toeristisch uitstapje maakte. Hij zag een aantal tempels deels onder water in het midden van een meer. Een halve eeuw later werd het meer drooggelegd om de tempels letterlijk boven water te krijgen.

In 1864 maakte de Nederlandse acteur en decorschilder Isodorus van Kinsbergen, in opdracht van het Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen, foto’s van de tempels in het gebied.

5 (2)

 

Het is niet duidelijk waarvoor de tempels dienden. Men vermoedt dat de tempels ooit gebruikt werden om de hindoegod Siva te aanbidden. De hoge ligging, de mist en de sterke zwaveldampen die menig bezoeker hoofdpijn bezorgden, hadden iets mysterieus. Mensen uit vroegere tijden waren er stellig van overtuigd dat dit het verblijf was van de goden. Zij eerden de goden door hen offers te brengen in de vorm van gewassen of levende dieren.

6 (2)

De tempels worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt bij verschillende rituelen of als meditatieplek. Het verhaal gaat dat mensen die hier komen om te mediteren, tijdens de meditatie een andere dimensie betreden.

7.

 

Ook populair onder toeristen is het zwavelmeer Telaga Warna of het kleurenmeer. Op bepaalde momenten van de dag kun je er verschillende kleuren in zien: groen, turquoise, geel of alle kleuren van de regenboog.  Dat je er verschillende kleuren  in kunt ontdekken, komt doordat het water in het kratermeer zwavel bevat. Het zonlicht breekt op het water en daardoor zie je al die mooie kleuren.

Lokale bewoners gebruiken het water uit het meer voor de irrigatie van hun gewassen, voornamelijk aardappelen.

8.

 

Rondom het meer loopt een pad dat deels verhard is en deels van zand. Wanneer je het pad volgt, kom je bij grotten, waar mensen komen om te mediteren. Ook een bezoek waard is het kratermeer Telaga Pengilon, dat op hetzelfde complex ligt.

9.

 

De meeste toeristen die Dieng bezoeken, komen uit Yogyakarta of Semarang. Vanaf Yogyakarta is het zo’n 3,5 tot 4 uur rijden naar Dieng (121 km); de afstand en reisduur vanaf Semarang is wat korter, respectievelijk 98 kilometer en drie uur.

De beste tijd om Dieng te bezoeken is ’s ochtends vroeg. In de namiddag wordt het gebied bedekt door dikke mist.

Foto’s: Indonesiënu.nl

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Dieng Plateau, Indonesië, Java, Landen | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: